Президентът Радев награди „Алкомет“ за „Инвеститор на годината“ за 2022 г., седем министри и вицепремиер връчиха награди на церемонията

Служебният кабинет показва отличен дух и екипност до края. В условия на максимална приемственост с ясна политическа воля и приоритети успяваме да печелим заедно. Министерството на иновациите и растежа заработи на пълни обороти. От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Министър Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“. Наградата получи управителят на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

На церемонията Пулев посочи още, че Министерството е заработило освен за инвеститорите, но и за малкия и средния бизнес и за предприемачите. „Продължаваме да бъдем най-активното ведомство от гледна точка на развитието на Плана за възстановяване и устойчивост. Успяхме да помогнем по две процедури от него – за „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“, на първите почти 2500 микро-, малки и средни предприятия от всяка област в страната“, изтъкна той. Пулев подчерта, че за предприемаческата екосистема у нас са осигурени и приблизително 600 млн. лв. под формата само на дялови инструменти. „Вече се отварят нови фондове за дялово инвестиране в системата на Фонд на фондовете“, допълни той.

Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2022 г. получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас. Тя беше връчена от Президента на Република България г-н Румен Радев на г-н Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията.

Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, Изпълнителен директор на БАИ.

В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ АД, за разширение на завода си в Благоевград, а наградата връчи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов. Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и „Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал“ връчи вицепремиерът по социални политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

„Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, на доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

Награда от министъра на електронното управление Георги Тодоров за успешен стартъп получи „Ампеко“ ООД, а в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

Тази година за първи път бяха присъдени и награди в категории „Будител“ и „За национална кауза“. В първата бе отличен Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект и технологии /ИНСАИТ/, като наградата връчи зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова. Втората получи платформата „Bulgaria wants you“, които подпомагат завръщането на българите от чужбина и работят за задържането на таланти в страната. Наградата бе връчена от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На тържествената церемония присъстваха и представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.