Автомобилният сектор е най-бързо растящата индустрия в България и вторият най-бързо растящ сегмент в Европа с принос от 11% от БВП, 75 000 заети лица и близо 350 работещи компании, каза още Пулев

Подписването на споразумението за присъединяване на България към Европейския алианс за батерии е поредната важна крачка, която ще сложи България на картата на инвестициите в Европа

Основен приоритет на Служебния кабинет е привличането на чуждестранни инвестиции. Завършихме миналата година с близо 50% ръст на преките чуждестранни инвестиции спрямо 2021 г., успяхме да възстановим нивата преди Ковид-кризата. Амбициозни сме, искаме да постигнем повече и имаме нужната стратегия. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на церемонията по присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

„Споделяме всички основни приоритети на Европейския съюз за създаване на мащабни производства тук в Европа. Всички заедно сме се обединили около приличането на големи мащабни производства, като първо скъсяваме веригите на доставките и второ – да се предпазим от бъдещи геополитически кризи“, каза още министърът.

Той обяви, че е горд, че България е направила решителна, преломна крачка в привличането на голямо мащабно производство у нас. „С решението на Министерския съвет се обособи първата по рода си държавна икономическа зона „Доброславци““, каза министърът и добави, че много хора са го питали защо до този момент държавата не е успяла да привлече голям ключов инвеститор с производство от 1 млрд. евро или 2 млрд. евро. „Отговорът е ясен – липса на качествени терени и локации, както и липса на единна обща воля, липсвал е синхрон“, каза още Пулев, като обясни, че тези проблеми вече са преодолени.

„Показахме пълен синхрон и координация на всички нива, единна визия и стратегия – от ниво президент, премиер, ресорни министерства, агенции, структури, до ниво представители на местна власт. Показахме новото лице на България“, категоричен бе министърът.

„Новата зона е уникална заради размера си – 290 хектара, локацията си – на 15 км от сърцето на София и е в близост до работна ръка. Тя ще бъде дом на чисто производство, със социална инфраструктура, която да отговаря на нуждите на хората в региона“, уточни Пулев. Той каза, че секторната й специализация – автомобилостроене и свързаните с него индустрии – е избрана, защото това е  най-бързо растящата индустрия в България и вторият най-бързо растящ сегмент в Европа. По думите му, секторът възлиза на 11% от БВП, заетите лица са 75 000, а компаниите близо 350.

„Щастлив съм, че благодарение и на усилията на вицепремиера Пеканов Европейската комисия видя в нас професионален, надежден и устойчив партньор. Само за няколко месеца от встъпването в длъжност на Служебния кабинет успяхме да получим одобрение на всички 10 европрограми за страната ни“, подчерта Пулев.

Пулев добави, че предстои МИР да стартира процедура за развитие на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лв., както и други процедури за бизнеса, свързани със зеления преход и кръговата икономика.

Пулев благодари на Българската агенция за инвестиции за усилията им и резултатите за привличането на приоритетни стратегически инвеститори у нас, както и че показват едно ново, проактивно лице.

Събитието се проведе в София Тех Парк. Обръщения направиха президентът Румен Радев, еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на икономиката Никола Стоянов.