На финалната права сме да привлечем голям стратегически инвеститор в сектор автомобилостроене, каза министърът

Зоната ще се изгражда между 12 и 24 месеца и ще се простира на 290 хектара, поясни Пулев

Преговаряме с големи стратегически инвеститори с милиардни капитализации, които имат потенциала да разкрият между 1000 и 3000 работни места у нас. Следваме най-добрите световни практики. Ще обособим ново дружество „под шапката“ на „Национална компания Индустриални зони“, което да управлява новата икономическа зона „Доброславци“. Фокусът й ще е автомобилостроенето и свързаните с него индустрии, защото това е най-бързо растящият сегмент от нашата икономика с принос от 11% от БВП. Това каза в студиото на Нова министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„Буквално сме на финалната права да привлечем такъв голям инвеститор, който да създаде с производството си у нас над 1000 нови работни места. Много хора ме питата защо досега не сме имали стратегически инвеститори в производството и защо ни подминават капиталите. Отговорът е ясен – липсата на инфраструктура, на ясна визия за привличане на ключови световни инвеститори и на координиран проактивен подход на държавата. Сега обаче имаме перфектна координация между всички институции – президент, премиер, министри, местна власт и Столична община и това направи възможно обособяването на икономическа зона „Доброславци“, категоричен бе Пулев.

Според него, всеки от тези потенциалните инвеститори, с които в момента се води диалог от страна на държавата, би увеличил БВП на България с 5 процента.

По думите му, зоната „Доброславци“ ще е уникална по размер – 290 хектара, които министърът сравни с големината на около 200 футболни игрища. „На 15 км от сърцето на София, близо до работната ръка, ще изградим качествена довеждаща и вътрешна инфраструктура, съгласно водещите световни стандарти“, посочи той.

Пулев каза още, че перспективата за изграждане на зоната е между 12 и 24 месеца и определи решението за обособяването й като преломна и решителна крачка и необратим процес.

Министърът коментира, че в един парцелиран Министерски съвет, какъвто е бил предходният, това решене не би било възможно, а в условията на служебен кабинет е постигнат отличен синхрон между президентската институция, министрите и структурите под тях. „В наше лице инвеститорите виждат надежден партньор, с нов подход и професионализъм. Показваме проактивна позиция“, каза още Пулев и посочи, че инвеститори от този ранг ценят координирания метод на работа и сигурността, които срещат в момента, а не негативната реторика и липсата на координация между администрациите, с които са се сблъсквали при предходното управление.

На въпрос за инвестициите в страната, Пулев отговори, че статистическите данни ясно показват, че България вече е компенсирала спада на преките чуждестранни инвестиции и достига нивата от преди Ковид. „Следващата стъпка е да привличаме нови големи инвеститори в производството. Всяка седмица аз говоря и с наши предприемачи. Те се развиват, вече влизат агресивно на чуждите пазари и се стремят да стават регионални шампиони“, посочи още министърът.

Той напомни, че Министерството на иновациите и растежа за последните няколко месеца осигури свеж ресурс за българските компании както по линия на Плана за възстановяване, така и по структурните фондове на ЕС. „По Плана за възстановяване МИР отвори за кандидатстване четири процедури, готви още две за месец април, а по първите две отворени вече се сключват близо 2500 договора с родни компании. По структурните фондове на ЕС МИР управлява две програми – за конкурентоспособност и за наука в бизнеса – за над 5 млрд. лв. Активизирахме и редица финансови инструменти и те са именно за българските предприемачи“, каза още Пулев, визирайки сключените с  Фонда на фондовете споразумения за над 1,2 млрд. лв., които да се влеят в българските предприемаческа и стартъп-екосистеми под формата на дългови и дялови инструменти още от настоящата година.