Президентът Румен Радев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев присъстваха на официалната церемония по разширяване на завода на „Хитачи Енерджи България“ в Севлиево. На събитието днес се отбелязват и 60 години от създаването на завода, който е сред най-големите по рода си в Източна Европа. В момента компанията е работодател на повече от 800 души.

„Хитачи Енерджи“ е глобален технологичен лидер в областта на електроенергетиката и цифрови технологии. Обслужва клиенти от секторите на комуналните услуги, промишлеността и инфраструктурата с иновативни решения и услуги в целия високоиновативен технологичен диапазон.

Новото разширение на предприятието е с площ от 5 400 кв.м. за производство на продукти високо напрежение и създава допълнително над 180 работни места. Инвестициите са в оборудване и автоматизация на процесите, за да се поддържат най-високите стандарти за качество, да се намали времето на фабричния цикъл и да се подобрят навременните доставки.

Компанията заедно със своите клиенти и партньори създава новаторски технологии и осигурява възможност за цифрова трансформация, а стратегическите й планове за развитие са свързани с технологични иновации.

На събитието в Севлиево президентът Радев подчерта, че привличането на международни технологични лидери и производства с висока добавена стойност променя икономическата среда в България.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви още Румен Радев.

Министър Пулев посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение и разгледа производствения процес, където се срещна с ръководството компанията и млади специалисти.

В церемонията участваха още представители на местната власт, дипломати и др.