Заедно с посланика на България в Португалия те представят 15 родни компании от секторите дигитализация, технологии и киберсигурност на едно от най-големите технологични събития в Европа – Web Summit 2022 в Португалия

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се срещна с българските компании в рамките на търговската мисия в Лисабон, организирана от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Мисията подкрепя 15 родни компании за участие в едно от най-големите събития в Европа за сектора на технологиите и дигитализацията – Web Summit 2022, в Лисабон, Португалия.

От 1 до 4 ноември родните компании, водени от изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков, имат възможност да се срещнат със стотици потенциални бизнес партньори, инвеститори и клиенти на мащабното събитие, което представя последните тенденции и иновации в технологичната и дигиталната сфера.

Министър Пулев проведе специална среща с компаниите „Айтидо Технолоджис”, Инвест Ланд”, “Девижън”,  „Зен Холд”, „Индустрия Технолъджи”, „Инфосорс”, „Мокси Лабс”, „Пайтек”, „План Ей”, „Предистик”, „Риск Електроник”, „СМ Консулта”, „Соу Сайбър”, “Страйпс” и „Телерик Академия“, в която се включиха още посланикът на България в Португалия Н. Пр. Иван Найденов, както и началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов. Те обсъдиха възможностите за бизнес и перспективите за реализация на българските компании в чужбина. На срещата бяха разисквани още и очакванията на участниците от търговската мисия за реализация на техните продукти и услуги на външните пазар в секторите на технологиите, дигитализацията и киберсигурността, в които фирмите работят.

Министър Пулев, посланик Найденов и българските компаниите участваха в програмата на форума, който събира на едно място над 70 000 посетители от 160 страни, от които над 1000 инвеститора, 2000 стартъп-компании и стотици говорители – политически и бизнес лидери от цял свят, които дискутират най-важните теми за дигитализацията и технологиите в световен мащаб.

В утрешния ден министър Пулев ще се включи в церемонията по подписване на Меморандума за разбирателство между Агенцията за малки и средни предприятия и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия (AICEP).