снимка БТА

Министърът на иновациите и растежа участва в бизнес форум с представители на около 20 български компании в Абу Даби, в рамките на визитата на Президента Радев

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев участва в бизнес форум, който се проведе в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Във форума се включиха около 20 представители на водещи български компании в сфери с висока добавена стойност като информационните и комуникационни технологии, високотехнологични производства, енергетиката, иновациите и отбранителната индустрия. Министър Пулев е в делегацията, водена от президента Румен Радев, по време на официалното посещение на държавния глава в ОАЕ.

Министърът на иновациите и растежа коментира, че целта на форума е да се активизират бизнес контактите между компаниите от двете страни, да се разкрият нови възможности за създаване на преки бизнес партньорствата, насърчаване на стокообмена между България и ОАЕ и стимулиране на двустранните инвестиции.

Министър Пулев бе част и от делегацията на държавния глава, която беше  посрещната от президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян  в президентския дворец. Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства беше подписан в рамките на официалното посещение. Споразумението цели да се насърчи реализирането на инвестиции между двете страни, да стимулира развитието на сътрудничество в широк спектър от области и обмена между представители от правителствения, академичния и частния сектор.

„Обединените арабски емирства са наш приоритетен партньор сред страните от района на Залива. С подписване на Меморандума ще се активизира и задълбочи търговско-икономическото сътрудничество между двете държави, възможностите за инвестиции и съвместните проекти в сферата на високите технологии и иновациите“, подчерта министър Пулев.

В официалната делегация на президента Румен Радев участват още вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов и др.

Снимки: БТА