Министърът на иновациите връчи сертификат клас А на компанията

В процес на сертифициране в Пловдив област са още 4 проекта на обща стойност 42.5 млн. лв. с потенциал да разкрият над 200 нови работни места

50 млн. лв. ще инвестира компания за производство на електрически велосипеди в нов завод край Пловдив. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който връчи сертификат клас А на изпълнителния директор на „Е-Велокс“ ООД Димитър Златанов.

Компанията, която произвежда велосипеди под търговската марка „Лидер“ получи сертификат, издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за Инвестиционен проект за изграждане на ново предприятие за производство и търговия на електрически велосипеди на територията на зона Куклен, част от Тракия икономическа зона. По проекта се предвижда инвестиция за 28 277 000 лв., която ще  разкрие нови 330 работни места.  От компанията уточниха, че общо в завода ще бъдат инвестирани 50 млн. лв., като той ще е с капацитет от 300 хил. броя електрически велосипеди на година.

Министър Пулев посочи, че в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции в Пловдив и областта са още 4 инвестиционни проекта на обща стойност 42.5 млн. лв. с потенциал да разкрият 224 нови работни места. „Инвестициите са в производство, а компаниите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия“, подчерта той.

По думите му от началото на годината до момента по ЗНИ Агенцията за инвестиции е изготвила положителни становища и Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало 6 проекта в Пловдив и областта на обща стойност 229.047 млн. лв., които ще разкрият над 1500 нови работни места. Пет от проектите са в сектор производство, а един е за складиране и логистика.

В процес на сертифициране от БАИ в момента са 48 инвестиционни проекта в страната за близо 2 млрд. лв. като по тях се очаква да бъдат разкрити над 3 600 нови работни места за следващите 2-3 години. Инвестиционните проекти са предимно в сектор производство и складиране.

„Е-Велокс“ ООД е дружество с предмет на дейност, съгласно Търговския регистър: производство на велосипеди и електровелосипеди; търговия с велосипеди, електровелосипеди и велосипедни части.