Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и зам.-председателят на управителния съвет на фондация „Хемус-95“ Борислав Бухов обсъдиха ролята на иновациите в секторите отбрана и космос. Двамата проведоха работна среща в рамките на Специализираното международно изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2024“ в Пловдив. То се организира от фондация „Хемус-95“ под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията.

Министър Карадимов и Борислав Бухов коментираха още възможностите за българския бизнес и стартиращите предприятия в посочените области по линия на Министерството на иновациите и растежа. „Сектор „Космос“ има стратегическо значение както за държавата, така и за българската индустрия не само в областта на отбраната, но и на фирми, които оперират в космическия сектор или в този за двойна употреба“, каза министърът на иновациите.

Той заяви, че МИР има намерение да си сътрудничи в по-голяма степен с организаторите за подготовката на следващото изложение през 2026 г. „Искаме да осигурим повече възможности за всички стартиращи компании, които да представят работата си по време на изложението и по този начин да дадем старт в бъдещето им развитие“, подчерта министърът.

На срещата бяха коментирани и възможните начини за допълнително сътрудничество, за провеждане на дейности и панелни дискусии, свързани с иновации, космос и отбрана в рамките на изложението.

„Министерството на иновациите и растежа подготвя Космическата стратегия на България. При нас е и работната група, която работи интензивно да се създаде Българска космическа агенция“, заяви министър Карадимов. По думите му амбицията на МИР е България да стане асоцииран член на Европейската космическа агенция, с което ще се създадат още повече възможности за българските компании в сектора.

Министърът на иновациите и растежа посети различните щандове на изложението и се срещна с представители на български и чуждестранни компании.