Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2), двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развитие. Катастрофално е изпълнение на бюджета на Банката – от 342 млн. лв. план за раздаване на кредити на микро-, малките и средни предприятия, ББР е раздала едва 65 млн. лв. кредити към края на август. Така коментира пред БНР обявеното по-рано от МИР намаления на заплатите на Надзора на банката Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

Якимов посочи, че в ББР е влязла на одит и Сметната палата, като подчерта, че това се случва за първи път от почти 15 години, откакто Банката съществува в настоящия си вид.

„Запознахме се с голям обем от данни и анализирахме работата на ББР. Първоначалният план за кредитите и бил по-висок, след това от банката сами го ревизират на 170 млн. лв., а изпълнението е едва около 65 млн. лв., тоест пак не са достигнали целта, която са си поставили“, коментира Якимов.

По думите му, причина за крайно лошата оценка на ръководството на министерството за Надзора на ББР е и че Банката не успява да достигне законовия лимит от 5 млн. лв. на кредит и раздава кредити в размер на средно едва 350 хил. лв.

„За постигане на целите им е нужно да отпускат по 1000 кредита на година или 4 на ден, но с този капацитет на банката и без клонова структура тези цели са научна фантастика“, каза Якимов. Той добави, че именно това е знак за лошото планиране от страна на Надзорния съвет.

„Това беше причината да пристъпим към мярката с петкратното намаляване на заплатите им от 10 хиляди на 2 хиляди лева“, каза още началникът на кабинета на министъра и уточни, че това са пазарните нива на заплащането на членове на надзорите и в други банки. „Те се събират веднъж на месец или на тримесечие, не се занимават с оперативната работа на банката, с която се занимават Управителните съвети, но Надзорът носи отговорност за стратегическото развитие, а именно със стратегията и плана на ББР ние установихме проблем“, поясни Якимов.

На въпрос за одита на Сметната палата, той бе категоричен, че тя е независима институция и няма как министерството да разполага с вътрешна информация за конкретни кредити в обхвата на одита. Става дума за планиран одит, който се очаква да приключи до месец и половина – два и с обхват 2020-2021 г. След него ще има доклад, който се надявам следващият министър да изпълни. „Надявам се и наследникът на министър Пулев да има същият интегритет като настоящият министър на иновациите и растежа“, подчерта Якимов.

Относно новите мерки на МИР за укрепване на ББР Якимов посочи, че ще се подобри  експертизата на Надзорния съвет с нови членове на същите, по-ниски заплати.

Красимир Якимов (ляво), началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев

Припомняме, че министър Александър Пулев съобщи в петък, пред БНТ, и друга мярка за прозрачност – публикуването на част от кредитите на ББР на платформата на Българската фондова борса, където документите да са напълно публични.