На 10 декември приемната на министъра пристига в Шумен, обяви в интервю за Радио Шумен Красимир Якимов

22 фирми от област Шумен са получили над 2,3 млн. лв. по процедура „Енергийна ефективност“ от Министерството на иновациите и растежа. Това заяви началникът на кабинета на министър Пулев Красимир Якимов в интервю за Радио Шумен. От думите му стана ясно, че следващата събота (10.12.2022 г.) мобилната приемна на министъра и екипа му ще посети областта.

„С министър Пулев и екипа на министерството обиколихме над 25 области. По места се срещахме с представители на местната власт, бизнеса, работодателските организации“, каза Якимов. По думите му, целта на обиколката е да популяризира кандидатстването по Плана за възстановяване и структурните фондове на ЕС за българския малък и среден бизнес. Той поясни, че най-често задаваните въпроси са относно отворените процедури, тези, които предстоят и какви са условията за кандидатстване.

По думите му, кандидатстването става изцяло онлайн и даде пример с втората отворена мярка по линия на МИР от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“. „За нея са нужни само няколко електронни формуляра, а до момента подадените проектни предложения са над 4 500“, каза Якимов. Крайният срок за кандидатстване е 19 декември. По нея фирми могат да получат финансиране за изработка на онлайн магазини, сайтове, мобилни приложения, киберсигурност и др.

„По първата отворена процедура от ПВУ – „Технологична модернизация“, получихме над 2500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв., при очаквани 1200-1300“, посочи Якимов. Той допълни, че вече е извършен първият подбор на кандидатите и към следващата фаза на оценяване продължават 2 000.

На въпрос дали ще има забавяне на средствата по Плана за възстановяване  за България, Якимов отбеляза, че служебният кабинет е успял да подготви всички необходими законопроекти навреме и да ги внесе в Народното събрание. По думите му, приемането им е ключово за следващото плащане по Плана.

Якимов припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) на стойност 3 млрд. лв. бе одобрена от ЕК за рекордно кратък срок – подадена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Той допълни, че се очаква одобрение до дни и на Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2.14 млрд. лв. Тя ще финансира дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации.

Началникът на кабинета на министъра обяви, че до края на годината 600 млн. лв. отиват в малките и средни предприятия по четири процедури от ПВУ, а от януари 2023 г. над 5 млрд. лв. тръгват към фирмите по двете нови европрограми – ПКИП и ПНИИДИТ.