Тази инвестиция ще създаде предпоставки за привличане и на други ключови стратегически инвеститори в автомобилния сектор, посочи министър Стойчева на брифинг в МС във вторник

Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще бъде реализирана в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков, след като се срещна с президента и основател на белгийската компания „ABEE“ (Avesta Battery & Energy Engineering) Ношин Омар. В разговора участваха също министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и белгийският посланик Фредерик Мьорис.

Инвестиционното намерение е за производство на ново поколение батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия. То ще се реализира през следващите 3 до 5 години, като поетапно ще се изграждат трите му основни елемента. В Пловдив ще бъде построена изследователска и развойна база, където ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните специалисти от България за проекта. Най-големият дял от инвестицията ще бъде реализиран в Стара Загора, където е предвидено да има завод за производство на литиево-йонни батерии. Заводът ще има възможност да увеличи капацитета си на производство от 10 до 20 гигавата годишно. Третият компонент е свързан с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Благодарение на инвестицията ще бъдат разкрити повече от 1000 работни места.

„Приветствам, че белгийската компания започва инвестиционното си намерение с Центъра за научна и развойна дейност. Той ще надгражда технологията, за която са получили лиценз. Тя ще бъде доусъвършенствана у нас. Този център представя целите, които и правителството и Министерство на иновациите и растежа сме си поставили да развием капацитета на икономиката ни в ключови стратегически сектори, базирани на това да развиват висока добавена стойност и да се основават на таланта и хората в България. Тази инвестиция ще осигури и допълнителни предимства за България и Европа, създавайки предпоставки за трансфер на технологии, клъстерни решения и цялостни нови решения по веригата на доставки и капацитет. Това ще помогне в България да се развие иновационен капацитет в целия регион. Подобен вид производство и инвестиция ще създаде предпоставки за привличане на други ключови стратегически инвеститори в автомобилния сектор“, посочи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„Говорим за кръгова икономика – трите компонента се допълват взаимно“, изтъкна премиерът акад. Николай Денков. От своя страна президентът на компанията „ABEE“ Ношин Омар посочи, че става дума за производство  с нисък въглероден отпечатък, което изцяло се вписва в европейското усилие за борба с климатичните промени. Рециклирането също ще се извършва по екологосъобразен начин. Амбицията на инвеститорите е в Пловдив да бъде създаден най-големият научноизследователски център, който ще постави България на картата на иновациите.

„Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България – както по отношение на технологиите, които ще се прилагат, така и по отношение на развитието на регионите“, заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят беше категоричен, че именно това е един от начините България да премине от икономика на „евтината работна ръка“ към икономика на високата добавена стойност.