България и Саудитска Арабия ще подготвят пътна карта за съвместни инвестиции. Това се договориха на среща днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Фейсал Ал-Ибрахим. Документът ще бъде обсъден на съвместно заседание на експерти от двете страни.

Възможностите за инвестиции в енергетика, базирана на зелен водород, автомобилната индустрия и минното дело, бяха трите области, представени от българските министри на министър Ал-Ибрахим и делегацията, която той оглавява за посещението си в София.

По време на срещата министър Пулев посочи, че има възможности за партньорство и инвестиции в автомобилния сектор, високотехнологични компании и въглеродно неутрални индустриални зони. Той подчерта, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни заедно с технологичния бранш.

По думите му, МИР разработва водородна пътна карта, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. Разработва се и проект за Водородна долина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб.

В рамките на разговора българските министри и Фейсал Ал-Ибрахим изразиха общо мнение, че откриването на директна въздушна линия между София и Рияд през април е много добър знак за партньорството между двете страни.