Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще даде брифинг на 10.12.2022 г. (събота) в Шумен заедно с областния управител проф. Христо Христов. Тя ще се проведе в 11:00 ч. в Заседателната зала на Областната администрация (бул. „Славянски“ 30). Той ще представи възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.

Мобилната приемна на министъра е част от обиколката му в страната за популяризиране на възможностите за бизнеса по ПВУ и новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП).

На приемната ще присъства още Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра, Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР, представители на местния бизнес и работодателски организации.

Напомняме, че МИР е отворило две процедури по Плана за възстановяване. Първата е „Технологична модернизация“, която приключи с над 2 500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. По втората за „ИКТ решения и киберсигурност“ с бюджет 30,6 млн. лв. се кандидатства в момента, като подадените досега проектни предложения са над 4 700. До края на годината по линия на МИР от ПВУ ще се отворят още две процедури – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.

За рекордно кратък срок бяха одобрени и двете нови европрограми по линия на МИР на обща стойност над 5 млрд. лв. Новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет над 3 млрд. лв. бе изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. бе изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември.