На 10 ноември 2022 г. ще бъде открито третото издание на „Национален форум за съвременни космически изследвания“, организиран от Клон „Космос“ към Съюза на физиците в България (СФБ). Водещото събитие за Космос в България ще се проведе под патронажа на Министерство на иновациите и растежа.

Събитието ще се състои в София Тех парк от 10 до 12 ноември 2022 г.

Инициативата цели да представи последните достижения на образованието, науката и бизнеса в България в областта на Космоса. Ще се очертаят и идеи за бъдещи дейности и по-конкретен план за следващите години, който общността следва.

Форумът се провежда всяка година, като в третото му издание са предвидени следните сесии: “Бизнес и Космос“, „Наука и Космос“ и „Образование и Космос“. Събитието ще се проведен както с участници на място, така и онлайн.

Космическата икономика се оценява на 470 милиарда долара през 2022 г., а според оценки на Citi се очаква приходите на космическата индустрия да достигнат 1 трилион долара до 2040 г. Отварят се огромни възможности за бизнеса както да стартира космически дейности, така и да се възползва от тях.

Участниците в събитието могат да консултират своите бизнес идеи с космическо приложение с експерти от Европейската космическа агенция, Агенцията на Европейския съюз за космическа програма и Европейския съвет по иновациите при предварително представена информация на cosmos@phys.uni-sofia.bg .