Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще участва в делегацията, водена от президента Румен Радев, по време на официалното посещение на държавния глава в Обединените арабски емирства (ОАЕ) на 1 и 2 септември 2022 г. Посещението е по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Предвижда се и провеждането на бизнес форум с участието на български компании.

Задълбочаването на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката, възможностите за инвестиции в България и за съвместни проекти с участието на български компании, осъвременяването на договорно-правната база, се очаква да бъдат акцентите по време на визитата.

Държавният глава Радев ще бъде посрещнат от шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян в президентския дворец в Абу Даби. Двамата ще имат среща на „четири очи“.

В присъствието на двамата държавни глави ще бъде подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства, който цели развитие на отношенията в сферите на икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии и изкуствения интелект, културата, младежта и спорта.

Президентът Радев ще открие в Абу Даби бизнес форум, в който ще вземат участие представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.

В официалната делегация, водена от българския държавен глава, участват още – заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Президентът ще е придружаван и от представители на бизнеса.