В периода 6-8 юни 2024 г. в Пловдив ще се проведе „ХЕМУС 2024 – СЕДМИЦА НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ ЗА СИГУРНОСТ, ОТБРАНА И КОСМОС“

В периода 6-8 юни 2024 г. Институтът по отбрана и Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН с подкрепата на Министерство на иновациите и растежа организират ХЕМУС 2024 – СЕДМИЦА НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ ЗА СИГУРНОСТ, ОТБРАНА И КОСМОС. Събитието ще се проведе в рамките на Международното изложение за отбранителни услуги и продукти „ХЕМУС 2024“ в Пловдив. Седмицата на научни изследвания и иновации ще отбележи 155-ата годишнина от създаването на БАН и 15-ата годишнина от създаването на Института по отбрана.

По време на форума експерти от Министерството на иновациите и растежа ще представят актуална информация относно изпълнението на Споразумението на България с Европейската космическа агенция (ЕКА) по Плана за европейска кооперираща държава. Ще бъдат очертани предстоящите инициативи и дейности относно изпълнението  на космическата политика, както и възможностите за български фирми и организации за финансова подкрепа по линия на ЕКА.

В програмата са предвидени поредица от тематични събития:

 

  • Международна научна конференция „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“ – 6-7 юни 2024г.;
  • Семинар: „Използване на сателитни данни за управление на риска от бедствия“ – 6 юни 2024г.;
  • Семинар: „Космос за устойчиво бъдеще“ – 7 юни 2024г.;
  • Хакатон „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“ (Space for Green, Sustainable and Secure EuropeS4GSS) –  7-8 юни 2024г.

Лектори ще бъдат водещи специалисти, експерти, учени и представители на бизнеса от различни организации. Събитията предоставят възможност за контакти и взаимодействие между представители на науката и на индустрията, обмен на опит, бъдещо сътрудничество, трансфер на технологии, както и стимулиране на развитието на националната екосистема в областта на космическите изследвания и технологии.

За пръв път в България идва изпълнителният директор на Агенцията на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA – https://www.euspa.europa.eu/) Родриго да Коста, заедно с екип от експерти, за да вземе участие в „ХЕМУС 2024“. Агенцията отговаря за управлението на бюджет от 13 млрд. евро, разпределен за програмите на ЕС – Галилео и EGNOS – глобална спътникова навигация; за дистанционно наблюдение на Земята – Коперник; Космическа ситуационна осведоменост (SSA) и Правителствени сателитни комуникации (GOVSATCOM).

Регистрация: https://forms.gle/wfz4P1fS9VmF7oXHA

За повече информация относно Седмицата на научни изследвания и иновации за сигурност, отбрана и космос: https://www.hemusbg.org/sybitia/sedmica–izsledvaniq-i-inovacii-za-sigurnost-otbrana-i-kosmos

За контакти: office@cnsdr.bas.bg,  тел.: +359 2 9792498+359 886 101 220