Под патронажа на Министерството на иновациите и растежа на 24 март (петък) ще се проведе Международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“ в хотел „София Балкан Палас“, зала Средец.

Организатори на събитието са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към БАН, с подкрепата на Министерство на отбраната и в сътрудничество с асоциацията EURISY. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната, с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности.

Програмата включва следните теми:

  • ЕС и НАТО в космическата политика за отбрана и сигурност;
  • Защита на критична инфраструктура;
  • Да направим моретата по-сигурни;
  • Осигуряване на мобилност в различни терени.

Пленарните сесии на семинара  предвиждат участие и на представители на Европейската комисия, Агенцията на ЕС за космическа програма (EUSPA), Европейската космическа агенция (ESA), асоциацията EURISY и др.

В допълнение към конференцията ще бъде проведено и международно технологично събитие Хакатон „CASSINI#5: Space for Defence&Security“ (hachation_n) (Военен клуб София), което ще се провежда едновременно в 10 държави в Европа от 24.03 до 26.03 2023 г. по програмата на EС “CASSINI Hackathons & Mentoring”, организирана от Главната дирекция към ЕК – DG-DEFIS.

По време на събитието ще бъде представена и дейността в изпълнение на Споразумението на България за европейска кооперираща държава с ЕКА от представители на МИР.

Повече информация може да намерите и на страницата на събитията: https://cnsdr.bas.bg/?page_id=5783 , а за въпроси: cnsdr@bas.bg; kiliev@bas.bg.

Програма_24 март