В период и епоха сме, в която без мисленето за сътрудничество и партньорство не можем да продължим напред, това става все по-определящо. Трябва да заявим себе си като страна, икономика и дестинация“. Това каза в предаването „Стълбището” на Дарик радио министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„Логично е хората да свързват ИТ сектора с иновациите и развитието, защото той беше в основата на развитието на новите решения с навлизането на интернет. ИТ секторът у нас се развива изключително успешно, но е преминал на друг етап от развитие, направил е скок. В момента той е в основата на иновациите във всички останали сектори. Той се е превърнал в тази хоризонтална технология, която дава основата за развитие на икономиката във всички останали отрасли. От една страна е водещ, но от друга е основният механизъм, чрез който индустрията в България се развива. Забелязваме и развитие на обществото от гледа точка на капацитет и възможности за създаването на решения, които имат отношение за ежедневието на всеки един от нас”, подчерта Стойчева.

Тя посочи, че е била на посещение в Meta: „Това, което те споделиха е, че за тях България е изключително значимо място за бъдещо развитие на определени технологии, сред които е виртуалната реалност. Те смятат, че България има най-големият капацитет и конкурентно предимство да развива бъдещето на тези технологии, защото точно ИТ индустрията е добре развита. Талантите са точно тези, които създават добавената стойност на този сектор”, увери министърът.

„Всички са привлечени от България, защото ние имаме съчетание между иновационни политики и действия. За тях България е привлекателна точно, защото е място, в което вече се насърчат иновациите и страната ни се представя като такава. Миналата година имаме рекорден брой инвестиции – седем милиарда, но имаме и ръст с 50% на преките чуждестранни инвестиции“, обясни тя.

„За да може да бъдем привлекателни трябва да имаме от една страна устойчивост и предвидимост, но от друга трябва да бъдем много гъвкави в преориентирането си в предлагането на решения като нови сектори. Иновациите не са само в новите технологии. В момента ние им дадохме някаква по-голяма видимост, защото те са в едни от ключовите сектори на развитие на Европа. Но България може да си направи това нишово конкурентно предимство, което е в по традиционни сфери като земеделие и здравеопазване“, посочи министър Стойчева.

Цялото интервю чуйте – ТУК