Министерството на иновациите и растежа е министерство за бъдещето на България. Това каза в „Денят започва“ по БНТ министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„През последните пет месеца работим с много ясна ориентация – да поставим България на картата в международен мащаб, като място за иновации, с нов фокус, който да привлича високотехнологични компании, да привлича инвеститори в сектори, които създават добавена стойност“, коментира тя.

По думите ѝ, за да  се случат реални инвестиции, има нужда от дългосрочно целеполагене.

„Досега това не се е правило. Нашето министерство фокусира усилията си в това да направим анализ на средата, да създаде условия за конкретни промени, които ще осигурят сигурност и предвидимост за инвеститорите. Работим заедно с Българска агенция за инвестиции за създаване на комплексен подход – на едно място всички услуги. Работим за това инвеститорите да могат открият правилните възможности и решения в различните региони“, посочи министър Стойчева.

Тя подчерта, че България е стабилна макроикономически страна.

„Една от страните с много добри показатели, добър процент между дълга и БВП. България има талант, има кадри. На трето място в света по специалисти в сферата на информационните технологии. Второ място по привлекателност на кадри в стартъп сектори“, посочи тя.

В интервюто вижте още: 

  • От началото на годината досега са сертифицирани 23 проекта за инвестиции за 251 млн. лв. и 1504 планирани нови работни места
  •  Отварянето на процедура за внедряване на иновации с бюджет 293 млн. лв.
  •  Иновациите и тяхното навлизане в българските предприятия
  •  Предстоящото подписване на Споразумение „Артемида“ между Министерството на иновациите и растежа и НАСА

ВИДЕО: