Първата специализирана икономическа зона у нас ще създаде хиляди работни места, каза още Пулев в ефира на bTV

Имаме интерес от поне трима стратегически международни инвеститори с производства от над 1.5 млрд. евро, които да инвестират в първата специализирана икономическа зона „Доброславци“ у нас и съм оптимист, че сме на път да постигнем голяма инвестиция. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в съвместно интервю пред bTV с изпълнитeлния диpeĸтop нa „Ayтoмoтив Kлъcтep България“ apx. Любoмиp Cтaниcлaвoв.

„Чухме исканията на бизнеса и действаме на базата на пазарната икономика. Ще се обособи ново дъщерно дружество на „Национална компания индустриални зони“, което да управлява зоната – добра практика по отношение на останалите индустриални зони у нас“, посочи Пулев. Той подчерта, че водещи при обособяването на икономическата зона са били размерът, локацията и секторът на специализация – търсени от самите инвеститори. Икономическата зона се намира на 15 км от центъра на София и се разполага на площ от 290 хектара, стана ясно по време на интервюто. По думите на министъра, новата икономическа зона ще създаде хиляди работни места, а в България има работна ръка, специализирана в тази индустрия.

„Много хора ме питат защо чак сега се обособява подобна зона, защо досега не е привлечен голям стратегически инвеститор, защо нямаме производство в размер на 1 или 2 млрд. евро. Отговорът е ясен – липсата на качествени терени, качествена инфраструктура, липсата на индустриални зони, които да са стопанин на такова производство“, категоричен бе Пулев.

„Автoмoбилнaтa индycтpия зa минaлaтa гoдинa e гeнepиpaла 8 млpд. eвpo oбopoт, което е 11 % от БВП. Toвa e нaй-бъpзo paзвивaщaтa ce индycтpия в Бългapия. Пpeди 10 г. заетите в нея ca били пo-мaлĸo oт 9 000, вeчe ca 75 000 души. У нас има вече 350 компании в автомобилния сектор, а бяха 30“, заяви архитект Станиславов и подчерта, че обособяването на специализираната икономическа зона е стъпка в правилната посока и много голям успех. Той добави, че от 5 години правителствата говорят за такава зона, но едва сега, при служебното правителство, е взето решението и е направена първата крачка.

Министър Пулев подчерта, че още преди да поеме поста на министър на иновациите и растежа е поел ангажимент първо за демократизиране на управлението на европейските средства и второ – за насърчаване на инвестициите в страната, което продължава да е във фокуса на усилията му като служебен министър на иновациите и растежа. Той изтъкна екипната работа на служебното правителство, президента, структурите към различните министерства, с които заедно е постигнат успехът икономическа зона Доброславци да стане факт. Пулев посочи, че в рамките на девет месеца, откакто е министър на иновациите, всяка седмица е провеждал разговори с инвеститори и е участвал в делегации на високо ниво в Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия за привличането им.

„От 12 до 24 месеца ще са нужни за инвестицията и ще се започне с 6 млн. лв. за обособяване на терените“, каза още Пулев. В последващ акт на Министерския съвет ще бъдат разпределени отговорностите на отделните ведомства към обособяването на зоната, посочи още той и подчерта, че новата зона ще е уникална за България и като големина, и като секторна специализация.