Поздравявам кмета и областния управител, че работят заедно за интереса и икономическия растеж на Стара Загора, посочи Пулев

Повече от половината кандидатствали предприятия от областта са одобрени за финансиране за технологична модернизация и киберсигурност по Плана за възстановяване и устойчивост

Правителството работи на пълни обороти и в пълен синхрон – от ниво президент, премиер, министрите в служебния кабинет, до ниво представители на местна власт. Радвам се, че и днес, когато двамата – кмет и областен управител, ме приехте заедно, това се потвърждава. Най-важен е растежът на България и всяка възможност, чрез която да помогнем на хората и бизнеса. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на срещата си в неделя с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и областния управител Иван Чолаков. Той ги запозна с отличните резултати на Стара Загора по Плана за възстановяване и устойчивост и с напредъка на България в привличането на нови и големи инвеститори.

Общо 103 фирми от Област Стара Загора ще получат около 17 млн. лв. по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване – „Технологична модернизация“, по която безвъзмездна финансова помощ от областта ще получат 54 фирми, и „ИКТ решения и киберсигурност“, по която МИР ще подкрепи 49 фирми от Стара Загора, Гълъбово, Казанлък и Павел баня.

Той обясни още, че има шанс и за други кандидатствали и класирани в списъка на чакащите фирми, тъй като Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР е осигурила допълнителен ресурс от 32 млн. лв., с което бюджетът нараства на общо 293 млн. лв. „До момента договори за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по първата процедура сме сключили с 860 фирми. В следващите седмици ще бъдат подписани още близо сто“, каза още Пулев и добави, че по втората предстои сключване на договори с 1599 фирми, сред които са и класираните 49 от Стара Загора.

По отношение на инвестициите Пулев подчерта, че страната ни бележи ръст от 90% през 2022 г. спрямо 2021 г. Той определи като „решителна и преломна стъпка“ обособяването на Икономическа зона „Доброславци“ на 15 км от София, която е с фокус автомобилостроене и свързаните с него индустрии, като подчерта, че тя ще е само първата такава зона. „МИР има цялостна стратегия за развитието на голяма екосистема от индустриални зони и паркове, която ще финансира и по Плана за възстановяване с 212 млн. лв.“, посочи той. „Мярката ще ни помогне да въведем индустриалните зони в 21-ви век, да създадем модерни зони в Южна и Северна България, за да привличаме инвестиции и да отваряме работни места и в икономически по-изостаналите райони на страната“, каза още Пулев.

Министърът на иновациите съобщи данни, според които Стара Загора е с по-високи показатели (в лева) от Варна и Бургас по отношение на успешни проекти по Плана за възстановяване. Във Варна спечелилите фирми са 215 с проекти за 14 млн. лв. за технологична модернизация и киберсигурност, в Бургас – 100 фирми с проекти за около 10 млн. лв. по същите две процедури, а в Стара Загора – 103 фирми ще получат 17 млн. лв. по линия на МИР, стана ясно още от изнесените данни.