Министерството на иновациите и растежа дава над 420 млн. лв. за иновации в родните фирми по новата програма за конкурентоспособност

Над 420 млн. лв. за иновации в предприятията са осигурени за родните фирми по две предстоящи процедури от новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Очаква се да бъдат подготвени за кандидатстване през април и май, информира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„От момента, в който стъпих в кабинета на Министерството на иновациите и растежа, основният приоритет за мен и екипа ми е по най-чистия и прозрачен начин да работим в полза на гръбнака на българската икономика – малкия и среден бизнес, за предприемачите, за инвеститорите. Зад тези бизнеси обаче не забравяме, че стоят хора с техните семейства, мечти да са все по-успешни и нови трудности, пред които ги изправят кризите. Затова всичките ни усилия са насочени към това да подкрепяме хората с всички възможни средства на Министерството на иновациите и растежа“, категоричен е министър Пулев.

„С приемственост, екипна работа и силна воля успяхме да получим одобрение от Брюксел и на двете европрограми, за които ще отговаря Министерството на иновациите – новата програма Конкурентоспособност и програмата за научни изследвания и иновации в бизнеса, която е изцяло нова в историята на европейските средства в България. Общият ресурс, който ще достигне до хората, е над 5 млрд. лв. за новия програмен период 2021-2027 г.“, уточни Пулев. Той добави, че първата процедура, която ще бъде отворена по програмата за конкурентоспособност, е за разработването на иновации. По нея 127 млн. лв. ще бъдат инвестирани в микро-, малки, средни и големи предприятия. Големите предприятия, включително такива с до 3000 души персонал, също са допустими за подкрепа, ако са в сътрудничество с малки и средни предприятия. Втората мярка е за внедряване на иновации, като по нея ще се насочат към българските микро-, малки и средни предприятия повече от 293 млн. лв.

По данни от онлайн анкета на Агенцията за малки и средни предприятия към МИР, проведена през януари 2023 г. сред над 500 компании, над 70% от българските малки и средни предприятия са въвели иновации в бизнеса си през последните две години. Близо една трета от компаниите (над 32%) считат, че имат приоритетна необходимост от финансиране за технологичната модернизация, сочи още проучването.