От десет коли в ЕС девет имат части, произведени в България, каза още Пулев

Министърът на иновациите присъства на церемонията по присъединяване на България към Европейския алианс за батерии

Автомобилният сектор е най-бързо растящата индустрия в България и вторият най-бързо растящ сегмент в Европа с принос от 11% от БВП. В сектора преди 10 г. заетите са били по-малко от 9 000, сега са 75 000, компаниите са били 30, а сега са 350. Данните министърът на иновациите и растежа Александър Пулев изнесе на 24 април по време на церемонията по присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

По думите му от десет автомобила в Европейския съюз, девет имат български компоненти, произведени в България, а годишният оборот на компаниите от сектора у нас възлиза на около 8 млрд. евро.

„Именно тези показатели – развитието и приносът на автомобилния сектор у нас за българската икономика и работните места – косвена подкрепа за стотици хиляди хора, са причината новата икономическа зона да бъде със специализация“, каза Пулев. По думите му зона „Доброславци“ е уникална първо заради размера си – 290 хектара, второ заради локацията си – на 15 км от сърцето на София и трето в близост е до работна ръка.

„Хората, наети в автомобилната индустрия у нас, са високо квалифицирани и с опит. Това е изключително ценно, на фона на дефицита на качествени работници в Европейския съюз. Потенциалът, който имат, трябва да се използва и влага в развитието на сектора, сега още повече, след като ще се създаде и качествена инфраструктура на добра локация, която да привлече голям стратегически международен инвеститор“, каза още министърът. Пулев уточни, че зоната ще бъде дом на чисто производство, със социална инфраструктура, която да отговаря на нуждите на хората в региона.

„Горд съм, че България направи решителна, преломна крачка в привличането на голямо мащабно производство за над 1 млрд. евро у нас с решението за обособяване на икономическата зона. Показахме пълен синхрон и координация на всички нива, единна визия и стратегия – от ниво президент, премиер, ресорни министерства, агенции, структури, до ниво представители на местна власт, за създаването на среда, която да отговаря на всички изисквания на чужди инвеститори“, категоричен бе министърът.

По думите му основен приоритет на Служебния кабинет е именно привличането на чуждестранни инвестиции, като ръстът на преките чуждестранни инвестиции спрямо 2021 г. е 90%. „Успяхме да възстановим нивата от преди ковид кризата“, подчерта Пулев.

„Подписването на споразумението за присъединяване на България към Европейския алианс за батерии е поредната важна крачка, която ще сложи България на картата на инвестициите в Европа“, категоричен бе министърът.

Събитието се проведе в „София Тех парк“. Обръщения направиха президентът Румен Радев, еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и министри от служебния кабинет.